Pieter Kusters

Birgit van der Valk is mijn EENZAME, een vrouw van mijn leeftijd, met een zeer heftige geschiedenis, drugsgebruik, gevangenisstraf en veel lichamelijke problemen (en ook familie-problemen).

Ze is goed gebekt en vertelt me veel, heel veel. Het project is oorspronkelijk bedoeld voor een korte periode maar dat gaat ons niet lukken we gaan dus vrolijk voort omdat wat mij betreft ik dat niet over mijn hart kan verkrijgen.

Birgit is blij met mijn aandacht en mijn aandacht is vooral beeldend; ik ben begonnen met een simpel portret van haar in aquarel en ben ook begonnen met wat werkjes van haar katten (4) waarvan een het niet meer lang zal maken.

Bij onze eerste kennismaking in haar huis vielen me haar handen op, ik vond dat ze mooie handen heeft en zij is ook trots op haar handen, een goede start en ik heb er ook een werk over gemaakt.

We spreken af op vrijdagmiddagen in mijn atelier, dan komt ze met haar scootmobiel naar mij op bezoek, dat vindt ze veel prettiger dan dat ik bij haar kom omdat ze dan een reden heeft om haar huis uit te gaan.

Bij mij heeft ze een ontwerp voor een keramisch tegeltableau gemaakt dat ik heb uitgevoerd en ik heb een houten verhoging gemaakt voor haar voet voor in de douche, haar ene been is 7 cm. korter dan het andere en daarom moet ze op een stoel zitten als ze aan het douchen is. Haar beschrijvingen van hoe dat gaat (op die stoel) zijn hilarisch en laten me blozen dus ik hoop dat mijn verhoging gaat helpen zodat ze weer kan staan onder het warme water.

Birgit beschreef me wat het beeld van eenzaamheid voor haar was: Zij op de bank met haar vier oude katten op de bank naar buiten door het raam starend. Van dit beeld heb ik een eenvoudige kleine aquarel gemaakt en tevens schilder ik zo af en toe haar portret vanuit mijn geheugen.(soms heb ik haar te pakken volgens haar)

In dit project heb ik een rol gekregen die ik niet verwacht had en ook een rol die ik niet zomaar kan afbreken.

Misschien is dat  ook wel de geheime bedoeling van dit project.

Ik zie haar weer dus binnenkort.

Pieter Kusters

Het is geen werk hoor het is leven.